Eufemia og Håkon
Arthur Danielsen jr 

 

Håkon V Magnusson flyttet rikshovedsetet fra Bergen til Oslo. For byens historie er dette et avgjørende vendepunkt.  
Foruten byggingen av Akershus Festning - som han iverksatte ved utgangen av 1200-tallet, inngikk han samtidig ekteskap med den vakre tyskfødte prinsesse Eufemia.  En viss import av kulturelle impulser skulle dette vise seg å innebære. Bryllupet stod i Mariakirken i Oslo våren 1299. Senere dette året ble de kronet til konge og dronning etter at Håkons bror, kong Eirik, døde. Kroningen, som  fant sted den 1. november, var en festivitas som ingen hadde sett maken til i den da nokså provinsielle byen. Aldri hadde det vært så mange prominente utenlandske gjester i byen på en gang før.

Eufemia vokste opp ved hoffet til sin bestefar og fosterfar, fyrst Wizlaw av Rügen, og var oppfostret med den tysk-franske ridderkulturen. Hun fikk oversatt tre ridderromaner til svensk, som sannsynligvis ble gjort for å gjøre ære på sin svenske svigersønn hertug Erik. Det var på denne måten at høymiddelalderens ridderdiktning kom til Norden.  

Det var kong Håkon V som startet  byggingen av Akershus Festning

Håkon og Eufemias eneste barn, datteren Ingebjørg, hadde vært forlovet med Erik Magnusson fra hun var bare ett år gammel. Det er også trolig at Eufemia har brakt med seg musikere hjemmefra, og enkelte har sett for seg at hun tilbragte tid med sin krets på Bygdøy hvor man lyttet til vakker  musikk og deklamerte vakre tekster.

Bygdøy hadde hun fått i morgengave av sin mann. 


Les mer om:

TiLBAKE

Litteratur:
Arnved Nedkvitne og Per G. Norseng -  Byen under Eikaberg
Nils P Thuesen - Norges Dronninger gjennom 1000 år